29. julij 2016

Zdrava in uravnotežena prehrana

V vedno večji globalizaciji trgovine in s tem tudi prehrane prihaja na naše police vedno več hrane, katere izvor in pridelava sta vprašljiva. Pojavlja se vedno več  informacij o tem, kakšno hrano naj bi jedli, da lahko gremo v korak s časom. Med potrošniki prihaja do vedno večje zmede o tem, kaj je dobra hrana in kaj ne. To zmedo se lahko rešuje s čim večjo informiranostjo vsakega posameznika.

Vendar zdrava prehrana nima svojega pomena, če ni uravnotežena. Uravnotežena pomeni, da obrok, ki ga zaužijemo vsebuje določeno vsebnost ogljikovih hidratov, beljakovin ter maščob, kakor tudi vitaminov in mineralov. Hrana, ki je bila obdelana je izgubila hranilno vrednost.  Zato je potrebno uživati čim bolj svežo hrano, ki nima dodanih konzervansov. Vedno več ljudi posega po hitro pripravljeni hrani, kjer se vsebnost vitaminov in mineralov, ki so potrebni za učinkovito delovanje organizma izgubi. Človek potrebuje za optimalno delovanje organizma 5 obrokov na dan. Obroki, kot so zajtrk, kosilo in večerja so »glavni« obroki dneva. Obrok med zajtrkom in kosilom ter kosilom in večerjo je malica. Najpomembnejši je zajtrk, ki je pomemben za nov »zagon« celic v organizmu, zato je zelo pomembno, kako je sestavljen.

Kaj pa voda? V našem telesu je povprečen delež vode 60%. Pomembna je za prenos hranljivih snovi, kakor tudi za izločanje strupov iz telesa. Vodo, ki jo tekom dneva izgubljamo, moramo nadomeščati z rednim pitjem. Potreba organizma po vodi je 2,5 – 3 litre na dan.  Če vode, ki se je izločila iz telesa, ne nadomestimo lahko pride do dehidracije. Vendar vode ne moremo nadomestiti z raznimi sladkimi gaziranimi ali alkoholnimi pijačami. Le tem se je bolje izogniti, saj zaradi prevelike vsebnosti sladkorja in alkohola lahko vplivajo na povečanje telesne teže, povzročajo karies ter poškodujejo celice.

V vsakdanjem življenju je težko upoštevati vse te informacije. Težko je uskladiti delovni urnik z zdravo in uravnoteženo prehrano. Za pripravo svežega obroka vse pogosteje ni časa, vendar se lahko izogibamo nekaterim izdelkom in jih nadomestimo z bolj primernimi (tabela 1). V restavracijah lahko iz izkušenj izberemo, kje je hrana čim bolj kvalitetno pripravljena. Se pravi, da hrana ni mrzla, postana, premastna ali presladka. 

Nadaljevanje sledi...

Avtor: Lea Orožen, 

prof. kemije in biologije